043 – 325 4393 06 – 207 43359

Basic Pharma

Tussen de machtige concerns lijkt er plaats voor kleinere farmaceutische ondernemingen. De markt toont tal van niches, waar goed geoutilleerde maar kleinere bedrijven als Basic Pharma in Geleen succesvol kunnen opereren. Om de verdere groei een stevige basis te geven, nam Particon in 2011 een minderheidsbelang in het bedrijf.

Breed pakket

Het business-concept van het bedrijf is de combinatie van eigen productontwikkeling naast services en diensten voor derden. Basic Pharma heeft eigen laboratoria en productiefaciliteiten, waardoor grote fabrikanten van generieke geneesmiddelen inmiddels ook klant zijn.

Een deel van het brede werkpakket is de ontwikkeling van eigen producten, geneesmiddelen voor drogisten en apothekers. Sterk is de onderneming oa in levering van miljoenen neussprays per jaar maar ook in zalven en crèmes. Dit zijn technisch gesproken lastige stoffen vanwege de hoge eisen die gesteld worden aan een goede verdeling van de werkzame stof en de stabiliteit.

Een belangrijke productgroep wordt verder gevormd door zogeheten ‘value added generics’, bestaande stoffen in een nieuwe toedieningsvorm. Verder is ze actief in productie van geneesmiddelen in kleine hoeveelheden voor ‘clinical trials’. Ogenschijnlijk eenvoudige middelen, maar ontwikkeld op basis van innovatie en kennis.

Toegevoegde waarde

Een aparte business unit houdt zich vooral bezig met de kwaliteitskeuring van geneesmiddelen. Dat betekent het ontwikkelen en toepassen van analytische methoden, maar ook validatie van de houdbaarheid van producten en stabiliteitsproeven. De keuringen gebeuren niet alleen voor de eigen producten, maar vooral voor derden.