043 – 325 4393 06 – 207 43359

Black Bear

Particon investeert in circulair proces van Black Bear

Black Bear Carbon in Nederweert levert een hoogwaardige kwaliteit koolstofpoeder (‘black carbon’) middels het recyclen van auto- en vrachtwagenbanden.

Middels een recycling proces worden niet alleen kostbare grondstoffen herwonnen maar levert ze ook een bijdrage aan de reductie van CO2 emissie.

Een band bestaat voor 20% tot 25% gewichtsprocent uit koolstofpoeder. Dit poeder wordt via recycling herwonnen en weer ingezet als pigment voor verf, inkt en kunststoffen of opnieuw als vulstof voor het rubber van banden. Naast koolstofpoeder komen bij het proces ook gas en olie vrij welke hergebruikt kunnen worden. Het proces draagt daarmee bij in de reductie van de CO2 uitstoot door een alternatief te bieden voor de klassieke productiewijze van koolstofpoeder, namelijk het verbranden van olie.

In februari 2019 is er heftige brand geweest in de fabriek van Black Bear in Nederweert. De schade was dermate dat een nieuwe fabriek gebouwd moeten worden. Particon investeert in deze ‘scale up’ zodat zij de techniek kan verbeteren en deze onder licentie kan uitrollen in de wereld.