043 – 325 4393 06 – 207 43359

Smart Photonics

Fotonica
SMART PHOTONICS is een onafhankelijke ontwikkelaar en producent van een nieuwe generatie chips, de ‘photonic integrated circuits’. Een circuit dat functioneert op basis van licht, anders dan de bekende elektronische chips zoals we deze vandaag allemaal kennen.
De integratie van fotonische functies samen met elektronische functies gaat een grote rol spelen in de communicatie van het internet van de toekomst. De efficiëntie van de nieuwe chips maakt het mogelijk om meer data per seconde te verwerken om zodoende de toenemende vraag aan dataverkeer het hoofd te kunnen bieden. Fotonica verbetert de efficiency van het internet en draagt bij aan het reduceren van het energieverbruik van het internet.
Deze technologie gaat naar verwachting de komende jaren ook voor grote doorbraken zorgen in analyse- en meetfuncties op microschaal voor onder andere de luchtvaart, medische toepassingen, de automotive- en consumententoepassingen.
SMART PHOTONICS, een combinatie van een voormalige Philips-afdeling en een nieuwe technologie ontwikkelt over de afgelopen 20 jaar op de TU Eindhoven, maakt gebruik van de eigenschappen van Indium fosfide voor de productie van de fotonisch geïntegreerde chips. Indium fosfide wordt al gebruikt in lasers voor het opwekken van licht, en nu op microschaal toegepast in chips. Na bijna twee decennia van onderzoek is de technologie klaar voor serieproductie. Smart heeft recent de eerste producten geleverd aan producenten voor verschillende applicaties.

Scale up
Middels de investering van Particon in Smart Photonics Holding BV kan het R&D-programma verder uitgevoerd worden en worden gelden besteed aan de uitbreiding van de productiemogelijkheden op de High Tech Campus in Eindhoven.
Op het gebied van fotonica is een interessant ecosysteem ontstaan in en rond Eindhoven, opgezet door technologiebedrijven in een unieke samenwerking met overheden en de universiteit.