043 – 325 4393 06 – 207 43359

Chemtrix

Chemtrix levert een chemische fabriek in zakformaat

In de meeste farmaceutische laboratoria verlopen de reacties in een batch-proces. Een nieuw product wordt gemaakt door stoffen bij elkaar te voegen in een vat en daar alles tegelijk te laten reageren. Dat proces is moeilijk te controleren van het proces en er ontstaan bijproducten en veel afval. Zeker als het gaat om gevaarlijke en/of dure grondstoffen is dat ongewenst en kostenverhogend.

Ultraklein reactievat

Chemtrix levert microreactoren, die gebruik maken van ‘continuous flow’-chemie, een ononderbroken proces van menging en reactie. Het proces op zich is niet nieuw, een naftakraker doet hetzelfde in het groot. De toepassing op microniveau is echter baanbrekend. Microreactoren zijn glazen chips waarin ultrakleine kanaaltjes geëtst zijn. Bijna molecuul voor molecuul worden daarin de stoffen gemengd. Heel exact worden toevoer, druk en temperatuur geregeld. Daardoor is de reactie op elk punt te stoppen, voordat ongewenste bijproducten optreden.

Farmaceutisch onderzoek

Met name voor het farmaceutische onderzoek zijn microreactoren een uitkomst. Voor een nieuwe stof zijn duizenden samples nodig die stuk voor stuk getest en geëvalueerd moeten worden. Met microreactoren is de tijd voor het maken van een sample met 90% terug te brengen. De technologie niet alleen goedkoper, maar ook bijzonder veilig.

Ook productie

Door de eenvoudige schaalbaarheid is de technologie ook ideaal voor de productie, eenvoudig door chips te stapelen. Chemtrix heeft inmiddels verschillende producten in de markt gezet, variërend van een geautomatiseerd apparaat dat hele series samples kan maken in reactoren van verschillende uitvoeringen tot apparatuur, waarmee per dag gemakkelijk 10 tot 15 kilo materiaal kan worden geproduceerd.